"Men alltså inget wifi? sa han och stirrade på henne. Vad fan ska vi säga til barnen om denna totala katastrof?  Men Staffan, sa Anna och tryckte hans slappa hand. Det är väl ändå ingen katastrof? Alltså allvarligt talat? Jo, sa han. Jag tror faktiskt att det är precis vad det är. En stor jävla naturkatastrof."

Roman

Ljuskällan

Bokförlaget Polaris, februari 2020

 

Den fristående uppföljaren till "Under två timmar" är ett träffsäkert samtidsdrama med hjärta och smärta som handlar om hur svårt det är att göra rätt, och om hur de kompromisser vi gör i en relation ibland hotar att splittra istället för att förena. 


Anna och Staffan gör så gott de kan. I sin relation, som föräldrar, på jobbet. Och dessutom som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall tycker Staffan det. Men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva?


När Anna av en slump hamnar i ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Staffan vill såklart också leva hållbart, men kanske mest av allt se Anna le lite oftare. Så kanske kan ekobyn vara precis vad deras familj behöver?


De bestämmer sig för att ge byn ett försök. Väl där känner sig Anna omedelbart hemma, medan de egenodlade morötterna och invånarnas självgodhet snabbt står Staffan långt upp i halsen. Och han får dessutom allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare, som Anna verkar tillbringa alltmer tid med. Kommer deras äktenskap verkligen stå pall för den nya tillvaron? Och är det ens möjligt att leva utan wifi?  

Sagt om Ljuskällan

"Träffsäkert tidsdokument om vardagen och familjelivet i klimatångesttider. Smart intrig, dråpliga vardagssituationer och en uppfriskande humor."

Göteborgs-Posten


"En författares främsta tillgång är nog att kunna hitta på historier som känns aktuella och angelägna för läsarna. Och jag tycker att Hanna Landahl lyckas väldigt bra med det. Hon fångar träffsäkert vår tid, fångar exempelvis den klimatångest som nog många kan känna igen. Men hon fångar också den självgoda förmyndarmentalitet som minst lika många nog har sett hos världsförbättrande klimat- och hållbarhetsaktivister."

Jimmy Vulovic (Smålandsposten, Kristianstadsbladet och Borås Tidning bl.a.)


"Hur ska man i varje beslut kunna axla ansvaret för jordens överlevnad? Frågan vibrerar under texten när Hanna Landahl låter klimatkrisen flytta in i feelgoodlitteraturen."

Erika Josefsson TT


"Romanen har fantastisk tonträff och sitter som en smäck i klimatångesttider."

Betyg 4/5

Tidningen Tara

 

"Ämnet för romanen ligger i tiden och med subtil humor visar Landahl hur en ganska drastisk förändring i sättet att leva kan genomföras, men också det problematiska med detta. (...) författaren lyckas kommentera olika livsstilar i vår samtid på ett tänkvärt sätt."

Catharina Bergman, BTJ-häftet nr 2, 2020

 

"Träffsäkert samtidsdrama."

Marie Magnusson, Smålandsposten


"Väldigt bra och träffsäkra karaktärer i en varm och lättläst bok om vår samtids stora oro, klimatet."

@i_min_bokhylla


"Njutbar läsning som både var tänkvärd och roande."

Betyg 4/5

@frokensmillaskanslaforbocker


"I mitt tycke är Hanna Landahl oslagbar bland moderna svenska författare att skildra vardagen här och nu i det svenska samhället. Det är genomgående i hennes författarskap och Ljuskällan är klockren."

Betyg 4+/5

Lottens bokblogg


"Landahls sätt att skriva passar mig så otroligt bra. Det är samtidsromaner som liksom ser in i människor och rotar runt i allt det där som är obekvämt i vardagen."

@bloggbohemen


"Äkta läsglädje från första till sista sidan!"

Betyg 5/5

Rämmengårdens blogg


"Landahl har verkligen en förmåga att skriva vardagsberättelser som skaver och överraskar. Romaner om vanliga människor som påverkas av omvärldens tryck och vänners förväntningar och tar tag i sin livssituation med varierande utgång. Jag som läsare dras med i tankebanorna och känner starkt för individerna."

Agneta Norregård, Sveriges Radio

"Oftast lyckas Hanna Landahl faktisk skildra ångesten med flygande penna. Ännu skickligare är handlaget när igenkänningen går in på mikronivå i mer påtagliga bryderier, så som förälskelsen i någon utanför äktenskapet, och rädslan för att bli övergiven."

Tobias Holmgren, Värmlands Folkblad


Mitt hjärta blöder för Staffan! (...) Det här är en roman som träffar helt rätt i tiden!
Betyg 4/5

@frue_s


"En underbar feelgood med kärlek, sorg, hopp, smärta och vänskap. En bok som verkligen ligger rätt i tiden."

Betyg 4/5

@stinas_boksida


Betyg 4/5

@lilja_tipsar


Betyg 4/5

@boktyckaren


Jag tycker väldigt mycket om boken just för att Hanna lyckas beskriva vardagen så klockrent!

@anna_bokkonto


"Ljuskällan är en lättläst och fängslande roman om relationer och livsval."

Betyg 4/5

@villivonkansbooks


"En bok med snygg språkmelodi och väldigt atuellt grundtema."

Frölids bokhylla


Betyg 4/5

@evastinasbokhylla


"Allt kändes så otroligt träffsäkert. Hur drivande Anna är för att göra rätt för sig och miljön, men att det likväl var lika charmerande att höra den motsatta poängen, ska vi skatta med morötter (så roligt). Alltsammans var så välskrivet, den ena meningen efter den andra får mig att storle."

Betyg 4+/5

Fannys Journal


"En mycket välskriven bladvändare som är lättläst, charmig och mysig. Dessutom med ett djupare budskap som ligger helt rätt i tiden och som manar till eftertanke."

Betyg 4/5

Bokprataren


"Landahl är skicklig på att skapa levande karaktärer med både bra och dåliga sidor. Att följa dem är såväl intressant som trevligt."

Enligt O


"Rolig, mysig och väcker många tankar."

Betyg 5/5

@feelgood_hembakat


"Jag kunde inte släppa boken utan sträckläste den. Jag tycker att Hanna Landahl är fantastisk på att beskriva miljöerna och karaktärerna."

Betyg 5/5

@veronicas_bok_bak_liv

9-12 år

Förlåt för att jag rymde

Idus förlag, april 2020

 

Aston är tio och ett halvt. Han bor med morfar och ibland med mamma. När hon inte är ute på en av sina resor förstås. I huset bredvid bor Dalia. Och just det är Aston himla glad för.


När Aston är med Dalia känns allt så bra. Som om magen är full av bomull. Men en dag kommer inte Dalia till skolan. Hon säger att hon har migrän, men Aston känner på sig att det är något annat. Något mycket värre. Kommer hon ens någonsin tillbaka?


Förlåt för att jag rymde är den andra boken om pojken Aston som har adhd och högfungerande autism. Det är en både rörande och hoppfull berättelse om gränslandet mellan vänskap och kärlek och om att vara barn i en värld där de vuxna sviker.

Boken finns till exempel att betsälla av Idus förlag.

Sagt om Förlåt för att jag rymde


"En genuint vacker och lättläst berättelse som både är rörande och hoppfull. (...) En underbar och viktig bok.

@i_min_bokhylla


"Utan att problemen hamnar i fokus berättas en
spännande berättelse för mellanåldern."

Maj Gustavsson, BTJ-häftet nr 9 2020


"Boken är så äkta och Aston får vara som han är utan krusiduller, vilket gör mig så glad! Trots att den på sitt sätt är ganska sorglig så förmedlar den så mycket kärlek och värme att jag blir alldeles varm inombords av att läsa!"

@boksann


"Det här är verkligen känslofylld och berörande läsning om en härlig kille med många tankar som surrar. Rekommenderas varmt!"

@malinsbokblogg


"Fina Anston vad roligt att få läsa ännu en bok om dig och om hur jobbigt men också härligt det kan vara att vara tio år. Jag får lite fjärilar i magen när jag läser om Astons kärlek till Dalia och gråter några tårar över Astons känslor när mamma är borta. " 

Betyg 4/5

@gustavsbokhylla


"Gripande, fin & välskriven!"

Betyg 4/5

Jennies Boklista


"Åh, Aston vad du väcker känslor hos mig! Passar utmärkt för den ovane bokläsaren, nybörjarläsaren eller som högläsning."

Agneta Norrgård, bokrecensent i SVT och SR


"En lättläst bok med djupt innehåll som både gör en upprörd och berörd."

Betyg 4/5

@bokslukarfeministen


"Jag tyckte väldigt mycket om den första boken om Aston och den här boken är ännu bättre. Hanna skriver så leveande och bra och jag känner så för Aston."

Betyg 5/5

@lollosbokhorna


"Extra fint är hur relationen mellan Aston och hans morfar skildras."

Författaren Ida Ömalm Ronnvall (@bokmorsa)

9-12 år

Förlåt för hålet

Idus förlag, mars 2019

 

Hur enkelt är det egentligen att ta hand om allt som spretar och drar inom en? Det där som plöstligt tar över hela ens kropp och får en att vilja slå till någon eller karva hål i väggar? Ganska svårt, tycker Aston. Därför gör han just det. Ibland.

 

Aston är tio år gammal och har flera neuropsykiatriska diagnoser. Han bor med sin morfar, eftersom hans mamma reser runt och skriver artiklar om alla orättvisor som finns i världen. 

 

Aston saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. När dessutom bästisen Hugo är elak, karvar Aston ett stort hål i sovrumsväggen.

 

Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Han är inte säker, men hon är väldigt lik. Och en sak vet han - han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor.

Förlåt för hålet är en både rolig och sorglig kaptitelbok för barn i tioårsåldern. Den handlar om vänskap och om hur svårt det kan vara att hantera sina känslor.

Den finns till exempel att beställa av Idus förlag.

Sagt om Förlåt för hålet


"Fantastisk, gripande och stark!"
Betyg 4/5

Jennies boklista


"Aston är en helt underbar kille med adhd och autism (...) Läs "Förlåt för hålet" och känn värmen!"

Bokbloggen Fru e:s böcker


"Hanna skriver målande och gestaltande och det gör karaktärerna väldigt levande och personliga. (...) En lyckad barnboksdebut!"

Betyg 5/5

@lollosbokhorna


"Det här är en otroligt fin och varm skildring av hur det är att vara lite annorlunda (...) Landahl är riktigt bra på att skriva om människor och känslor."

Bokbloggen Vargnatts bokhylla


"Att hantera vänskapsrelationer och känslor är ett huvudtema i boken - ett tema som känns aktuellt för alla!

@bokmorsa


"Berättelsen är gripande och svår att lägga ner!"

Betyg 4/5

@villivonkansbooks


"En underbar, rolig och lite sorglig bok om vänskap, om att hantera sina känslor och så om semlor förstås!"

Biblanbloggen

"Förlåt för hålet har ett vardagligt språk - lättillgängligt för

mellanåldern - trovärdiga dialoger, många träffsäkra

beskrivningar och föredömligt korta kapitel." 
John Karlsson, BTJ-häftet nr 7 2019


"... författaren har en fantastisk förmåga att låta mig komma karaktärerna innanför huden utan de stora gesterna (...) En bok jag varmt rekommenderar från ca 8 år."

Agneta Norrgård, bokrecensent i SVT och SR


"(...) passar mycket bra in i det värdegrundsarbete som ständigt bedrivs i skolan."

Bokbloggen Och dagarna går


"Vi rekommenderar den och tänker att den kan passa bra som högläsningsbok i skolan."

@barnbokstips


"En bra gestaltad bok med mycket känslor."

Betyg 4/5

Villa Frejas bokblogg


"Det är en lättläst sträckläsningsbok och viktig för alla, både för dem som känner som Aston men även för dem runt om som kanske känner eller har en Aston i sina liv."

@i_min_bokhylla


"Det här är en fin och känslofylld bok som både är hoppfull och sorglig på samma gång."

Malins bokblogg


"Jag instämmer i hyllningskören! (...) Böcker som denna är så viktiga för att öka och skapa förståelse för barn inom autismspektrat. Och för att de ska få bekräftelse och känna stolthet. Tack för en viktig, fin och välskriven bok!"

@boksann

Finns som inbunden, pocket, ljudbok samt e-bok.


För mer information om boken - kontakta Bokförlaget Polaris

Roman

Under två timmar

Bokförlaget Polaris, 2018


Det var något lockande att faktiskt genomföra det, tänkte Staffan. Att slå ur det underläge han befann sig i och visa för sig själv, för sin familj och för resten av världen att han fortfarande var någon att räkna med.   


Överallt finns de. De där ansvarsfulla människorna som håller sig i trim, som satsar hårt och springer långt och snabbt. Staffan är inte en sådan man, han tränar inte alls faktiskt. Därför är han ansvarslös. Och opålitlig. Och synnerligen karaktärssvag, åtminstone i sina egna ögon och i frun Annas antagligen? Någonstans bland hämtning på förskolan och grå myndighetskorridorer på Migrationsverket har han tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig, uppumpad av Håkan Hellströms musik, för att göra det alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet  – på under två timmar.


Under två timmar är ett humoristiskt samtidsdrama, där läsaren får följa Staffan på den slingrande vägen mot att åter bli någon av betydelse. Hans strävan går överstyr och får honom att träda över gränser han tidigare aldrig kommit i närheten av. Det blir förödande, både för honom själv och för hans omgivning, och istället för att flytta fram sina positioner riskerar han att förlora allt.

 

Sagt om Under två timmar


"Alldeles ypperlig i dessa tider av stundande nyårslöften!"

Michael Dahlen, TV4 Nyhetsmorgon


"Väldigt trovärdig, och den vill inte lämna mig. (...) Hoppas den når en bred och stor publik."

Agneta Norrgård, bokrecensent i SVT och SR

 

"Underhållande, varm och välskriven!"

Betyg 4/5

Jennies boklista

 

"Under två timmar är en mycket välskriven och tänkvärd bok. Den är också på många sätt underhållande."

Betyg 4+/5

Lottens bokblogg

 

"Boken är medryckande och underhållande och jag blir imponerad av hur skickligt historien är berättad, det här är läsning som ger mersmak!"

Betyg 4+/5

@villivonkansbooks

 

"Stort tack för den roliga, pinsamma, sorgliga och tänkvärda boken. (...) Rekommenderar boken till alla medelålders och alla som har varit eller kommer att bli det."

@bokmalenmalin

 

"Landahl visar ännu en gång att hon är otroligt bra på att skriva om människor. (...) Jag tyckte verkligen om den!  Jag gillar författarens språk och hur det känns att karaktärerna är skrivna med väldigt mycket värme."

Bokbloggen Vargnatts bokhylla

 

"(...) författaren gör ett bra jobb med att balansera sin huvudperson så att han håller sig på precis rätt sida om dråplig. Han tvingas också ta tag i konsekvenskerna av sina handlingar och dessa båda händelser gör "Under två timmar" till underhållande läsning."

Västmanländskans bokblogg

 

"Under två timmar är en väldigt realistisk berättelse med en stilla humor som jag verkligen uppskattar."

Bokbloggen Boklysten

 

"En riktigt charmig och välskriven samtidsroman som skapar många leenden av igenkänning hos mig."

Bokbloggen Och dagarna går

 

"... både plågsamt och hysteriskt roligt (...) Det är en charmig bok som har mycket som jag gillar.

Bokbloggen Stories from the city

 

"Under två timmar var en trevlig överraskning och jag tyckte väldigt mycket om den! En varm och hjärtlig relationsroman och smått humoristisk feeelgoodroman om det vardagsliv de flesta av oss försöker få att gå ihop. (...) Jag kan varmt rekommendera den!

Betyg 4/5

Bokbloggen Binas books


"En huvudperson som engagerar, retar upp och till slut vinner sympatier."

Betyg 5/5

Bokbloggen My Loved Books


"Samtidsromanernas samtidsroman. Aldrig trodde jag att jag skulle känna så för en medelålders, helt vanlig man. Men åh, Staffan tog sig in i mitt hjärta."

@carolines_bokliv


"...insiktsfullt och väl skildrat. Staffan framträder tydligt och beskrivningen av honom är trovärdig."

Betyg 3/5

Just nu - just här


"Humor blandat med en del ångest (...) En bok jag verkligen rekommenderar!"

@bettansboktips


"Under två timmar är en humoristisk och ömsint samtidsroman som jag uppskattar mycket!"

Bokbloggen Fru e:s böcker


"Lättläst underhållning, men samtidigt tänkvärd."

Betyg 4/5

@boktyckaren


"Redan från början anslår hon rätt ton i nya boken "Under två timmar", som ger en trovärdighet till personerna hon skildrar."

Båsse Johansson, Falköpings tidning


"Jag retar mig på de lögner och svek som Staffan trasslar in sig i, samtidigt som jag till varje pris vill veta vad som ska hända. Porträttet av honom är trovärdigt. Likaså den kris han genomgår. (...) Jag ser med spänning fram emot Hanna Landahls nästa bok."

Betyg 4/5

C.R.M Nilssons 


"... välarbetad, språket är bra och även den här boken av Landahl gestaltar personerna väl."

Bokbloggen Lion's Library


"En härlig bok som jag sträckläste (...) Oväntad, fin och realistisk berättelse."

Betyg 5/5

Cissi Grips bokblogg


"En tänkvärd bok med ett fint budskap."

Betyg 3/5

Bokbloggen Zellys bokhylla


"Under två timmar är en charmig bok som beskriver livets allvar på ett annorlunda och ofta roligt sätt, samtidigt som den innehåller en hel del svärta. Jag tyckte mycket om den."

Betyg4/5

Bokbloggen Enligt O  


"Författaren tar ut svängarna med sin huudperson i denna feel good-roman. (...) förpackar sin samhällskritik på ett både skonsamt och humoristiskt sätt."

Elisabet Norin, Jönköpings-posten


"Jag gillar boken, den får mig att reagera och tänka till. Läsvärd!"

Betyg 4/5

@lollosbokhorna


"Stort like på denna bok från mig! Att skriva så väl om det mest vardagliga i livet, som dagishämtning, matlagning och skjutsning till träningen, och att ändå hålla läsaren alert hela tiden - skickligt!"

@malinbokhyllar


"Jag tyckte mycket om den här boken eftersom den skildrar vardagen med svärta, humor och stor kärlek utan att bli tråkig."

Betyg 4+/5

Christinas harmoni

Roman

Välkommen till Himmelsta

Celanders förlag, 2016


Vad händer när Ibra från Eritrea och bröderna Hamid och Mohammed från Syrien kommer till det lilla samhället Himmelsta någonstans på den svenska landsbygden?


Himmelsta håller långsamt på att avfolkas. Men invånarnas liv förändras i grunden när det öppnar ett boende för tre ensamkommande barn. Många är negativt intsällda till boendet. Men det finns också de som jublar över beslutet.


Nicke bestämmer sig för att göra allt han kan för att stoppa pojkarna från att komma. Men han får motstånd. Bland annat från Anja som har egna intressen i boendet och knappt kan tygla sin förväntan.


Vi får följa vad som händer när ungdomarna flyttar in och hur det kommer att påverka människornas tankar och för vissa skapa stora förändringar i deras liv.


För mer information om boken - kontakta Celanders förlag.

Välkommen till Himmelsta


Sagt om Välkommen till Himmelsta


"Hanna Landahl är en utmärkt berättare; humoristisk, skarpögd och empatisk (...) När hon skildrar denna främlingsfientlighet, eller snarare detta främlingshat, på gräsrotsnivå, och de djupa sår som de intet ont anande ungdomarna river upp bland grannar, släktingar och vänner, är det på ett sätt som stundtals får mig att frysa." Anna Rudberg - W, Östgöta Correspondenten


"Välskriven debut med en varm ton om rädslan för det okända."

Betyg 4/5 Lottens Bokblogg


"Välkommen till Himmelsta må vara en fiktiv berättelse, men den speglar verkligheten på ett skrämmande rättframt vis. (...) Välkommen till Himmelsta är en viktig, brinnande aktuell bok. Läs den!" 4/5 stjärnor  C.R.M. Nilsson 


"Det här är en inlevelsefull berättlelse om vad som kan hända med människor när något nytt kommer in i deras liv. (...) Jag gillar hur Landahl berättar den här historien. Ibland lyser det till i språket på ett sätt som jag verkligen gillar men oftast är det enkelt och rakt på det som känns. Och det gör det. Jag är med personerna i Himmelsta." 4/5 lejon Lions Library


"Jag ler, svär, oroas, fäller tårar och hoppas med Anja, Ibra, Hamid och Mohammed. (...) En viktig, bra och berörande berättelse!" Vargnatts bokhylla


"Hannas debutbok kan ses som ett tankeväckande inlägg i flyktingfrågan, men där finns också vardagen i den lilla småstaden (...) Jag tror på en fortsättning. Troligen har hon mer att berätta om Himmelsta." Båsse Johansson, Skaraborgs Läns Tidning 2016-11-03

"Skrämmande aktuell, gripande och välskriven!" 4/5

Jennies boklista


"Boken sätter fingret på den rädsla människor känner för det okända och det starka behov människor har av att skydda sin egen lilla trygga bubbla. (...) En stark och berörande bok som nog också skulle kunna fungera utmärkt att läsa och diskutera ute i skolor." Västmanländskans bokblogg


"Utan att vara nedsättande är detta en roman som torde rikta sig till gymnasieelever, med sin tydliga vilja att gestalta människors möten med stort inkännande och berättardriv som ger romanen liv och närvaro." Matts Lindberg, BTJ-häftet nr 23 2016


Välkommen till Himmelsta är en fin bok om ett väldigt aktuellt tema. Hanna har lyckats skapa starka karaktärer som man tar till sig och kämpar med. Boken är väldigt välskriven och väcker starka känslor." Betyg 4,5 av 5 Svenska Böcker


"Välkommen till Himmelsta är Hanna Landahls debutroman. Den är lättläst och en mycket aktuell bok som nog är beklagligt nära verkligheten såsom den ser ut nu. Det är många som borde läsa den här boken och fundera lite djupare på sin egen inställing till flyktingar och främlingar överhuvudtaget. Kanske vore det dags att vara mer öppen för förändringar och räcka ut handen när det behövs." Boklysten


"I debutromanen Välkommen till Himmelsta skildrar Hanna Landahl sympatiskt, genom de inblandade människorna, hur en svensk landsbygdskommun förvandlas från förlamad avfolkningsort till en plats där allt kan börja om tack vare tre ensamkommande flyktingbarn." Boklådan

Hanna Landahl

mail@hannalandahl.se