9-12 år

Förlåt för hålet

Idus förlag, mars 2019

 

Hur enkelt är det egentligen att ta hand om allt som spretar och drar inom en? Det där som plöstligt tar över hela ens kropp och får en att vilja slå till någon eller karva hål i väggar? Ganska svårt, tycker Aston. Därför gör han just det. Ibland.

 

Aston är tio år gammal och flera neuropsykiatriska diagnoser. Han bor med sin morfar, eftersom hans mamma reser runt och skriver artiklar om alla orättvisor som finns i världen. 

 

Aston saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. När dessutom bästisen Hugo är elak, karvar Aston ett stort hål i sovrumsväggen.

 

Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Han är inte säker, men hon är väldigt lik. Och en sak vet han - han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor.

Förlåt för hålet är en både rolig och sorglig kaptitelbok för barn i tioårsåldern. Den handlar om vänskap och om hur svårt det kan vara att hantera sina känslor.

Den finns till exempel att betsälla av Idus förlag.

Sagt om Förlåt för hålet


"Fantastisk, gripande och stark!"
Betyg 4/5

Jennies boklista


"Aston är en helt underbar kille med adhd och autism (...) Läs "Förlåt för hålet" och känn värmen!"

Bokbloggen Fru e:s böcker


"Hanna skriver målande och gestaltande och det gör karaktärerna väldigt levande och personliga. (...) En lyckad barnboksdebut!"

Betyg 5/5

@lollosbokhorna


"Det här är en otroligt fin och varm skildring av hur det är att vara lite annorlunda (...) Landahl är riktigt bra på att skriva om människor och känslor."

Bokbloggen Vargnatts bokhylla


"Att hantera vänskapsrelationer och känslor är ett huvudtema i boken - ett tema som känns aktuellt för alla!

@bokmorsa


"Berättelsen är gripande och svår att lägga ner!"

Betyg 4/5

@villivonkansbooks


"En underbar, rolig och lite sorglig bok om vänskap, om att hantera sina känslor och så om semlor förstås!"

Biblanbloggen

"Förlåt för hålet har ett vardagligt språk - lättillgängligt för

mellanåldern - trovärdiga dialoger, många träffsäkra

beskrivningar och föredömligt korta kapitel." 
John Karlsson, BTJ-häftet nr 7 2019


"... författaren har en fantastisk förmåga att låta mig komma karaktärerna innanför huden utan de stora gesterna (...) En bok jag varmt rekommenderar från ca 8 år."

Agneta Norrgård, bokrecensent i SVT och SR


"(...) passar mycket bra in i det värdegrundsarbete som ständigt bedrivs i skolan."

Bokbloggen Och dagarna går


"Vi rekommenderar den och tänker att den kan passa bra som högläsningsbok i skolan."

@barnbokstips


"En bra gestaltad bok med mycket känslor."

Betyg 4/5

Villa Frejas bokblogg


"Det är en lättläst sträckläsningsbok och viktig för alla, både för dem som känner som Aston men även för dem runt om som kanske känner eller har en Aston i sina liv."

@i_min_bokhylla


"Det här är en fin och känslofylld bok som både är hoppfull och sorglig på samma gång."

Malins bokblogg


"Jag instämmer i hyllningskören! (...) Böcker som denna är så viktiga för att öka och skapa förståelse för barn inom autismspektrat. Och för att de ska få bekräftelse och känna stolthet. Tack för en viktig, fin och välskriven bok!"

@boksann

Finns som inbunden, ljudbok samt e-bok.

Släpps som pocket i april 2019!


För mer information om boken - kontakta Bokförlaget Polaris

Roman

Under två timmar

Bokförlaget Polaris, 2018


Det var något lockande att faktiskt genomföra det, tänkte Staffan. Att slå ur det underläge han befann sig i och visa för sig själv, för sin familj och för resten av världen att han fortfarande var någon att räkna med.   


Överallt finns de. De där ansvarsfulla människorna som håller sig i trim, som satsar hårt och springer långt och snabbt. Staffan är inte en sådan man, han tränar inte alls faktiskt. Därför är han ansvarslös. Och opålitlig. Och synnerligen karaktärssvag, åtminstone i sina egna ögon och i frun Annas antagligen? Någonstans bland hämtning på förskolan och grå myndighetskorridorer på Migrationsverket har han tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig, uppumpad av Håkan Hellströms musik, för att göra det alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet  – på under två timmar.


Under två timmar är ett humoristiskt samtidsdrama, där läsaren får följa Staffan på den slingrande vägen mot att åter bli någon av betydelse. Hans strävan går överstyr och får honom att träda över gränser han tidigare aldrig kommit i närheten av. Det blir förödande, både för honom själv och för hans omgivning, och istället för att flytta fram sina positioner riskerar han att förlora allt.

 

Sagt om Under två timmar

 

"Väldigt trovärdig, och den vill inte lämna mig. (...) Hoppas den når en bred och stor publik."

Agneta Norrgård, bokrecensent i SVT och SR

 

"Underhållande, varm och välskriven!"

Betyg 4/5

Jennies boklista

 

"Under två timmar är en mycket välskriven och tänkvärd bok. Den är också på många sätt underhållande."

Betyg 4+/5

Lottens bokblogg

 

"Boken är medryckande och underhållande och jag blir imponerad av hur skickligt historien är berättad, det här är läsning som ger mersmak!"

Betyg 4+/5

@villivonkansbooks

 

"Stort tack för den roliga, pinsamma, sorgliga och tänkvärda boken. (...) Rekommenderar boken till alla medelålders och alla som har varit eller kommer att bli det."

@bokmalenmalin

 

"Landahl visar ännu en gång att hon är otroligt bra på att skriva om människor. (...) Jag tyckte verkligen om den!  Jag gillar författarens språk och hur det känns att karaktärerna är skrivna med väldigt mycket värme."

Bokbloggen Vargnatts bokhylla

 

"(...) författaren gör ett bra jobb med att balansera sin huvudperson så att han håller sig på precis rätt sida om dråplig. Han tvingas också ta tag i konsekvenskerna av sina handlingar och dessa båda händelser gör "Under två timmar" till underhållande läsning."

Västmanländskans bokblogg

 

"Under två timmar är en väldigt realistisk berättelse med en stilla humor som jag verkligen uppskattar."

Bokbloggen Boklysten

 

"En riktigt charmig och välskriven samtidsroman som skapar många leenden av igenkänning hos mig."

Bokbloggen Och dagarna går

 

"... både plågsamt och hysteriskt roligt (...) Det är en charmig bok som har mycket som jag gillar.

Bokbloggen Stories from the city

 

"Under två timmar var en trevlig överraskning och jag tyckte väldigt mycket om den! En varm och hjärtlig relationsroman och smått humoristisk feeelgoodroman om det vardagsliv de flesta av oss försöker få att gå ihop. (...) Jag kan varmt rekommendera den!

Betyg 4/5

Bokbloggen Binas books


"En huvudperson som engagerar, retar upp och till slut vinner sympatier."

Betyg 5/5

Bokbloggen My Loved Books


"...insiktsfullt och väl skildrat. Staffan framträder tydligt och beskrivningen av honom är trovärdig."

Betyg 3/5

Just nu - just här


"Humor blandat med en del ångest (...) En bok jag verkligen rekommenderar!"

@bettansboktips


"Under två timmar är en humoristisk och ömsint samtidsroman som jag uppskattar mycket!"

Bokbloggen Fru e:s böcker


"Lättläst underhållning, men samtidigt tänkvärd."

Betyg 4/5

@boktyckaren


"Redan från början anslår hon rätt ton i nya boken "Under två timmar", som ger en trovärdighet till personerna hon skildrar."

Båsse Johansson, Falköpings tidning


"Jag retar mig på de lögner och svek som Staffan trasslar in sig i, samtidigt som jag till varje pris vill veta vad som ska hända. Porträttet av honom är trovärdigt. Likaså den kris han genomgår. (...) Jag ser med spänning fram emot Hanna Landahls nästa bok."

Betyg 4/5

C.R.M Nilssons 


"... välarbetad, språket är bra och även den här boken av Landahl gestaltar personerna väl."

Bokbloggen Lion's Library


"En härlig bok som jag sträckläste (...) Oväntad, fin och realistisk berättelse."

Betyg 5/5

Cissi Grips bokblogg


"En tänkvärd bok med ett fint budskap."

Betyg 3/5

Bokbloggen Zellys bokhylla


"Under två timmar är en charmig bok som beskriver livets allvar på ett annorlunda och ofta roligt sätt, samtidigt som den innehåller en hel del svärta. Jag tyckte mycket om den."

Betyg4/5

Bokbloggen Enligt O  


"Författaren tar ut svängarna med sin huudperson i denna feel good-roman. (...) förpackar sin samhällskritik på ett både skonsamt och humoristiskt sätt."

Elisabet Norin, Jönköpings-posten


"Jag gillar boken, den får mig att reagera och tänka till. Läsvärd!"

Betyg 4/5

@lollosbokhorna


"Stort like på denna bok från mig! Att skriva så väl om det mest vardagliga i livet, som dagishämtning, matlagning och skjutsning till träningen, och att ändå hålla läsaren alert hela tiden - skickligt!"

@malinbokhyllar

Roman

Välkommen till Himmelsta

Celanders förlag, 2016


Vad händer när Ibra från Eritrea och bröderna Hamid och Mohammed från Syrien kommer till det lilla samhället Himmelsta någonstans på den svenska landsbygden?


Himmelsta håller långsamt på att avfolkas. Men invånarnas liv förändras i grunden när det öppnar ett boende för tre ensamkommande barn. Många är negativt intsällda till boendet. Men det finns också de som jublar över beslutet.


Nicke bestämmer sig för att göra allt han kan för att stoppa pojkarna från att komma. Men han får motstånd. Bland annat från Anja som har egna intressen i boendet och knappt kan tygla sin förväntan.


Vi får följa vad som händer när ungdomarna flyttar in och hur det kommer att påverka människornas tankar och för vissa skapa stora förändringar i deras liv.


För mer information om boken - kontakta Celanders förlag.

Välkommen till Himmelsta


Sagt om Välkommen till Himmelsta


"Hanna Landahl är en utmärkt berättare; humoristisk, skarpögd och empatisk (...) När hon skildrar denna främlingsfientlighet, eller snarare detta främlingshat, på gräsrotsnivå, och de djupa sår som de intet ont anande ungdomarna river upp bland grannar, släktingar och vänner, är det på ett sätt som stundtals får mig att frysa." Anna Rudberg - W, Östgöta Correspondenten


"Välskriven debut med en varm ton om rädslan för det okända."

Betyg 4/5 Lottens Bokblogg


"Välkommen till Himmelsta må vara en fiktiv berättelse, men den speglar verkligheten på ett skrämmande rättframt vis. (...) Välkommen till Himmelsta är en viktig, brinnande aktuell bok. Läs den!" 4/5 stjärnor  C.R.M. Nilsson 


"Det här är en inlevelsefull berättlelse om vad som kan hända med människor när något nytt kommer in i deras liv. (...) Jag gillar hur Landahl berättar den här historien. Ibland lyser det till i språket på ett sätt som jag verkligen gillar men oftast är det enkelt och rakt på det som känns. Och det gör det. Jag är med personerna i Himmelsta." 4/5 lejon Lions Library


"Jag ler, svär, oroas, fäller tårar och hoppas med Anja, Ibra, Hamid och Mohammed. (...) En viktig, bra och berörande berättelse!" Vargnatts bokhylla


"Hannas debutbok kan ses som ett tankeväckande inlägg i flyktingfrågan, men där finns också vardagen i den lilla småstaden (...) Jag tror på en fortsättning. Troligen har hon mer att berätta om Himmelsta." Båsse Johansson, Skaraborgs Läns Tidning 2016-11-03

"Skrämmande aktuell, gripande och välskriven!" 4/5

Jennies boklista


"Boken sätter fingret på den rädsla människor känner för det okända och det starka behov människor har av att skydda sin egen lilla trygga bubbla. (...) En stark och berörande bok som nog också skulle kunna fungera utmärkt att läsa och diskutera ute i skolor." Västmanländskans bokblogg


"Utan att vara nedsättande är detta en roman som torde rikta sig till gymnasieelever, med sin tydliga vilja att gestalta människors möten med stort inkännande och berättardriv som ger romanen liv och närvaro." Matts Lindberg, BTJ-häftet nr 23 2016


Välkommen till Himmelsta är en fin bok om ett väldigt aktuellt tema. Hanna har lyckats skapa starka karaktärer som man tar till sig och kämpar med. Boken är väldigt välskriven och väcker starka känslor." Betyg 4,5 av 5 Svenska Böcker


"Välkommen till Himmelsta är Hanna Landahls debutroman. Den är lättläst och en mycket aktuell bok som nog är beklagligt nära verkligheten såsom den ser ut nu. Det är många som borde läsa den här boken och fundera lite djupare på sin egen inställing till flyktingar och främlingar överhuvudtaget. Kanske vore det dags att vara mer öppen för förändringar och räcka ut handen när det behövs." Boklysten


"I debutromanen Välkommen till Himmelsta skildrar Hanna Landahl sympatiskt, genom de inblandade människorna, hur en svensk landsbygdskommun förvandlas från förlamad avfolkningsort till en plats där allt kan börja om tack vare tre ensamkommande flyktingbarn." Boklådan

Hanna Landahl

mail@hannalandahl.se